گفتار توان گستر
مرکز توانبخشی گفتار توان گستر از سال 1378 کار خود را آغاز کرد و درحال حاضر مشغول به ارائه خدمات توانبخشی تخصصی کودکان و بزرگسالان در زمینه های :
گفتاردرمان – کاردرمانی – نوروفیدبک – بازی درمانی- موسیقی درمانی می باشد.
اختلالات گفتاری به عنوان یک نشانه هستند که می توانند بیانگر اختلالات مختلفی از جمله، کم توانی ذهنی، نقص در شنوایی، محرومیت های روانی- اجتماعی، اوتیسم، زبان پریشی و یا فلج مغزی باشند و تشخیص به موقع و مداخله زودهنگام می تواند باعث کاهش عوارض شناختی، اجتماعی و هیجانی در فرد مبتلا و بهبود نتایج گردد.
خدمات گفتاردرمانی
درمان اختلالات تلفظی
درمان لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان با کمک لکنت شکن دیجیتال
روش های درمانی مبتنی بر شواهد در توانبخشی اختلالات گفتار و زبان و بلع
رویکردهای توانبخشی شناختی و عصبی در اختلالات گفتار و زبان به ویژه در سکته و فلج مغزی
اختلالات یادگیری در کودکان و نوجوانان
اختلالات ارتباطی در سالمندان
بومی سازی،طراحی ابزارها و آزمون ها در گفتاردرمانی
اخلاق حرفه ای و صلاحیت بالینی
روش های ارتباطی مکمل و جایگزین در گفتاردرمانی
بیش فعالی ، کم توانی ذهنی ، اوتیسم ، سندرم داون ، نقایص شنیداری
کاردرمانی :
کاردرمانی جسمی، کاردرماني ذهنی، آموزش ذهنی، تمرین درمانی، یکپارچه سازی حسیSI ، ماساژ
خدمات کاردرمانی :
وقتی کودک شما مطابق همسالان خود مهارت های حرکتی نظیر لی لی کردن، جفت پا پریدن و طناب زدن را ندارد و در انجام حتی کارهای ساده نظیر بستن دکمه های لباس خود و یا گره زدن و قیچی کردن و مداد تراشیدن ناتوان است و یا اینکه بسیار پر جنب و جوش است، در کارها توجه و تمرکز ندارد و بی هدف از کاری به کار دیگر می پردازد و هیچ کار تمام شده ای ندارد و یا در موارد ذیل:
افراد دچاراتیسم : از بیماریهای اختلال ارتباطی است که علائم آن تا سه سالگی خود را نشان میدهد . عمده مشکلات اتیسم اختلال پردازش حسی است .درمانجو در حواس پنجگانه خود و پردازش آنها در مغز مشکل دارد که به دو صورت جستجوگری حسی و گریز حسی خود را نشان می دهد .
رویکردهای درمانی کار درمانی برای اتیسم بیشتر حسی است یعنی ابتدا باید با تکنیک یکپارچه سازی حسی حواس را تعدیل کرد که شامل ماساژ عمقی و سطحی سرتاسر بدن و تحریکات تعادلی است که این تکنیک به مرور باعث افزایش توجه و ارتباط بخصوص جسمی و کاهش حرکات کلیشه ای وتکراری کودک میشود . پس از درمان حسی و تعدیل آن بر اساس سن کودک تکنیک های درکی – حرکتی مورد استفاده قرار می گیرد که شامل حرکات یکطرفه و دو طرفه اندام ها است که موجب افزایش هماهنگی نیمکره های مغز میشود .
آموزش مهارتهای ذهنی نیز بخشی از درمان اتیسم می باشد از جمله آموزش مفاهیم رنگها . اشیاء .اشکال . حیوانات . ریاضی و غیره میباشد . اتاق تاریک (به عنوان یکی از زیر مجموعه های محیط چند حسی که به تقویت عملکرد حس های بینایی، شنوایی، وستیبولار، عمقی و لامسه می پردازد) نیز یکی دیگر از درمانهایی است که برای کودکان دچاراتیسم استفاده میشود .
اختلالات یادگیری : شامل نوشتن . خواندن و ریاضی است . کودکی که دچار اختلال یادگیری است نسبت به کودکان عادی دیرتر مفاهیم را می آموزد و در یکی از سه مورد بالا دچار مشکل است
اختلال بیش فعالی همراه با کاهش توجه : نوعی اختلال توجه همراه با بیش فعالی است مهارت دقت و توجه تمرکز در سطوح مختلف دچار نقص و اختلال می باشدوهمین امر سبب ایجاد اختلال در روند کارهای روزمره و فعالیتهای آموزشی ویادگیری می شودو تحمل نشستن و انجام فعالیت راندارد . کودک بیش فعال بسیار پر انرژی و پر جنب و جوش است و از خطر کردن نمی هراسد.
کار درمانی برای این کودکان شامل آموزش ذهنی . یکپارچگی حسی و آموزش مهارتهای درکی حرکتی است که با هدف افزایش توجه و کاهش تنش کودک و افزایش یادگیری او میباشد .
اختلالات فلج مغزی
فلج یکطرفه بدن : شامل سفتی یکطر فه اندام میباشد که دراین اختلال بیماربه خوبی از اندام های یک سمت بدن خود استفاده نمی کند و اندام مبتلا بسیار سفت بوده وبه طور کامل تحت کنترل ارادی بیمارنیست .
کاردرمانی برای این بیماران انجام تکنیکهای کاهش اسپاستیسیتی(سفتی )اندام . افزایش تعادل . بهبود همانگی اندام و تقویت عضلات ضعیف و آموزش مهارتهای ظریف است میباشد .
سفتی چهار اندام : شامل سفتی در همه اندامهای حرکتی دست و پا میباشد که این سفتی باعث تاخیر در کسب مراحل رشد حرکتی بیمار میشود . کاردرمانی برای این بیماران شامل : تکنیکهای کاهش سفتی . بهبود تعادل . تسهیل مراحل رشد حرکتی است و در صورت اختلال شناختی کاردرمانی در حیطه ذهنی نیز مداخله میکند .
فلج مغزی شل ( فلاسید ) :
بیماران مبتلا به این اختلال تون عضلانی بسیار پایینی دارند که موجب شلی مفاصل در آنها میشود . همین مسئله باعث تاخیر در کسب مراحل رشدی میشود کار درمانگر با استفاده از تکنیکهای حرکتی و تقویت عضلات و تحریکات تعادلی و حسی سعی در درمان این گونه بیماران میکند .
اختلال ضعف پیشروند عضلانی (مایوپاتی )
این گونه بیماران بنا به دلایل ژنتیکی دچار ضعف پیشروند در عضلات میشود که این مسئله موجب از دست دادن استقلال در تحرک و انجام کارهای روزمره میشود که در برخی موارد موجب اختلال درکار ارگانهای حیاتی مانند ریه وقلب می شود . کاردرمانگر با انجام تمرینات تقویتی در جه بندی شده با توجه به توان بیمار و آموزش مهارتهای روزمره و تحریکات تعادلی سعی میکند جلوی پیشرفت اختلال را بگیرد و به بیمار در کسب استقلال کمک کند .
اختلالات تعادلی : در این اختلالات بیماران به دلیل مشکل در عملکرد یا ساختار مخچه دچار مشکل در حفظ تعادل میشوند . بنابراین این گونه بیماران در تحرک و انجام مهارتهای روزمره استقلال خود را از دست میدهند همچنین عضلات اصلی در حفظ تعادل ضعیف هستند . کار درمانگر با انجام تمرینات تقویتی و تعادلی به بیماران در کسب استقلال یاری می رساند .
“سندرم داون “
نوعی بیماری ژنیتیکی است که منجر به عقب افتادگی ذهنی و در اکثر موارد شلی عضلات و تاخیر در کسب مراحل رشدی میشود . کار درمانگر با انجام تمرینات تقویتی و تعادلی به این گونه بیماران در کسب مراحل رشدی – حرکتی یاری میرساند .
نوروتراپی :
نوروفیدبک و بیوفیدبک
نوروفیدبک به روشی اطلاق می شود که در آن، اطلاعات عصبی به دستگاه عصبی مرکزی افراد بازخورد داده می شود و تلاش می شود تا آنها بیاموزند چگونه کارکرد مغزی خودشان را اصلاح نمایند. منطق این روش درمانی بر پایه شرطی سازی عاملی استوار است. ما در حالت عادی قادر به کنترل و تغییر امواج مغز خود نیستیم؛ زیرا نسبت به این امواج آگاهی نداریم. در روش درمانی نوروفیدبک، سعی می شود تا این آگاهی از طریق ارائۀ بازخوردهای بسیار سریع (چند هزارم ثانیه پس از وقوع) به فرد ایجاد شود. همچنان که این تمرین ادامه می یابد، مغز یاد می گیرد که چگونه به تولید بیشتر امواجی بپردازد که منجر به عملکرد بهتر می شود. اینکه چه امواجی در مغز افزایش و چه امواجی کاهش یابند، کاملاً بستگی به مشکل هر فرد دارد و درمانگر آن را در طول جلسه تنظیم می نماید. از این روش می توان به منظور بهبود اختلالاتی چون بیش فعالی – کمبود توجه، ناتوانی های یادگیری، صرع، هراس و اختلالات اضطرابی، اختلالات مربوط به سوء مصرف مواد، افسردگی، مدیریت استرس، میگرن، سندرم تورت و اختلالات خواب استفاده کرد.
نوروفیدبک در واقع نوعی بیوفیدبک است که با استفاده از نمایش امواج مغزی “EEG “Electroencephalography یا “HEG “Hemoencephalography در لحظه فعالیت مغز را تشریح و خود تنظیمی را به فرد آموزش می دهد. EEG نوروفیدبک با استفاده از سنسورهایی که روی سر قرار می گیرند امواج مغزی را اندازه گرفته و بنا بر هدفی که از پیش تعیین شده است، دامنه امواج مغزی، درجه هم نوسانی و یا اختلاف فاز آماج تغییر قرار می گیرند؛ در حالی که HEG نوروفیدبک از سنسورهای نور مادون قرمز یا برای اندازه گیری جریان خون مغز و تنظیم آن استفاده می کند. این روش تحت عنوان نوروتراپی، نوروبیوفیدبک و همچنین آموزش مغز شناخته می شود.
TDCS
تحریک مغزی یکی از روشهای غیر تهاجمی است که با استفاده از جریان الکتریکی ضعیف و پیوسته اثردایمی خود را در درمان :
-افسردگی ( بخصوص افسردگی مقاوم به درمان )
-عوارض حرکتی ناشی از سکته مغزی
-دردهای مزمن عضلاتی و اسکلتی
-بهبود سرعت پردازش مغزی ، ظرفیت حافظه و تمرکز
-اختلالات دوران کودکی همچون بیش فعالی / عدم تمرکز ،اختلالات یادگیری ،اختلال اتسیم وتاخیر تکلم
-سردردهای میگرنی
-وزوز گوش
-آلزایمر ، پارکینسون
-بی اشتهایی وپرخوری
به جا می گذارد.
در این روش دو الکترود با توجه به اختلال مورد نظر روی قسمتی از سرقرار می گیرند ، تکرار جلسات و افزایش تعداد جلسات تحریک مغزی باعث افزایش اثرات درمانی آن میشود.
طول مدت و تعداد جلسات درمانی :
برای دستیابی به پاسخ مناسب در مانی حداقل تعداد جلسات مورد نیاز 6 تا 10 جلسه و مدت زمان هر جلسه 20 تا 30 دقیقه می باشد .
آیا تحریک مغزی اثرات ماندگار ایجاد میکند ؟
این روش اثرات بلند مدت در تحریک پذیری قشری مغز ایجاد میکند . با استفاده از شیوه های مختلف مثل افزایش طول مدت تحریک افزایش شدت تحریک و افزایش دفعات تحریک ( افزایش تعداد جلسات )میتوان ماندگاری اثرات تحریک مغزی را افزایش داد .
چه کسانی می توانند از تحریک مغزی استفاده کنند ؟
این روش در تمامی افراد قابل استفاده می شود .
موسیقی درمانی :
ویژه کودکان عادی و کم توان ذهنی یا دارای نیازهای خاص
افزایش تفکر خلاق و خلاقیت توانایی های ذهنی شناختی وهوشی با استفاده از بازیهای ریتمیک و صوتی
درک و شناخت ریتم درونی و شبیه سازی ریتمیک
بهره گیری از حرکات نمایشی تئاتر و پانتومیم در جهت حس آمیزی و درک ریتم
شناخت صداها و فضا سازی های صوتی خلق اصوات ابتدایی به صورت خود انگیخته
بازی با انگشتان و ایجاد ریتم توسط دست و پاها
بکار اندازی حواس اولیه با استفاده از بازی
شناخت و اجرای ریتم های ساده
بازی درمانی:
امروزه ازبازی درمانی به عنوان روشی برای درمان مشکلات کودکان استفاده می کنند. بازی درمانی به کودکان کمک می کند تا بتوانند مسائل و مشکلاتشان را حس کنند، با این هدف که ویژگی های روانی خود را بشناسند. در این نوع درمان، به کودک فرصت داده می شود تا احساسات آزاردهنده و مشکلات درون خود را از طریق بازی بروز داده و آنها را به نمایش بگذارد.
در کودکان بی قرار حواس پرت که کنترل کمی روی حرکات بدنی خود دارند و براحتی هم متوقف نمی شوند، بازی کمک می کند تا تنش آنها آرام شود یا کودکانی که مورد ضرب و شتم و آزار جنسی قرار گرفته اند، می توانند از طریق بازی درمانی تا حد زیادی به آرامش و بهبود برسند.
درمانگر از طریق بازی درمانی یک موقعیت بازی را به صورت کلی ایجاد می کند که کودک بتواند ترس و تنش خود را بیرون بریزد، در حقیقت در بازی درمانی کودک «خود درونی اش» را نشان می دهد.
شدت احساساتی که برخی کودکان در طول بازی درمانی از خود نشان می دهند گاهی بسیار تعجب آور است، احساساتی چون تنفر، ترس، تنهایی، ناامنی، احساس شکست، بی کفایتی و احساس ناخواسته بودن از این گونه احساسات است و غالبا شروع این احساسات باعث محرومیت و انحراف شخصیت کودک می شود.
در حال حاضر ناآگاهی های والدین برخی کودکان سبب شده است که اختلالات عاطفی و رفتاری کودکان مانند ترس، خشم دروغگویی، حسد شب ادراری، وسواس ناخن جویدن و … شیوع بیشتری پیدا کند
در بازی درمانی پس از آن که کودک بازی با وسایل را شروع کرد، درمانگر با دقت اعمال و گفتار او را تحت نظر می گیرد و با مشاهده رفتارش در ضمن بازی به نگرانی های او پی می برد و پس از تفسیر و نتیجه گیری از عملکردهای کودک، راه حل هایی مناسب برای مشکلات او ارائه می کند.
اگر کودک تمایل به بازی نداشته باشد، مشاور باید او را تشویق کند، اگر کودک ساکت بماند و بازی نکند، مشاور بازی با اسباب بازی ها را شروع می کند و بتدریج از کودک دعوت می کند که در بازی شرکت کند.
درمانگر در طول درمان و هنگام کار با کودکان، باید بپذیرد که کودک دلایلی برای هر آنچه که انجام می دهد دارد و مسائل زیادی وجود دارد که ممکن است برای کودک مهم باشد در حالی که قادر نیست آنها را با درمانگر خود در میان بگذارد. برای این که درمانگر در بازی درمانی موفق باشد، باید دارای ویژگی هایی چون قابل اعتماد بودن، پذیرا بودن و احترام به کودک باشد.
در بازی درمانی باید شرایطی فراهم شود که کودک به درمانگر خود اعتماد و احساس کند که افکار و احساساتش مورد توجه درمانگر قرار گرفته است.
منشور اهداف مرکز گفتار توان گستر
اهداف گروه توانبخشی گفتار توان گستر صرفا در جهت خدمت رسانی هر چه بیشتر و بهتر به افرادی که از درمان کامل مستاصل گشته اند می باشد.
و از آنجا که کلیه درمانگران مرکز دارای مدارک عالی و حداقل کارشناسان ارشد این رشته می باشند ورعایت شان و مقام دانش آموختگان محدود این رشته در سطح کشور از وظایف ما می باشد ،لذا درمرحله پذیرش و درمان درمانجو بسیار سخت گیر هستیم زیرا هدف فقط ارتقا رشته و انجام خدمات بهتر است نه اهداف مالی که سبب تنزل شان این رشته و دانش آموختگان این رشته می گردد.
خدمات ویژه در مرکز گفتار توان گستر :
در مرکز گفتار توان گستر با بهره گیری از متخصصین و کارشناسان متبحر، دلسوز و استفاده از آخرین تکنولوژی ها و دستگاه های توانبخشی و گفتار درمانی به روز، اعم از سخت افزارها، نرم افزارها و تست ها، روند درمان درمانجو را تسریع و تسهیل کرده و وی قادر خواهیم ساخت تا با پرداخت کمترین هزینه در کوتاهترین زمان به بالاترین بازدهی خود دست یافته و از خدمات مشاوره رایگان و مزایا بیمه تکمیلی بهره بگیرد. به طور مثال با به کارگیری دستگاه های لکنت شکن در درمان افراد دچار لکنت تاثیر چشمگیری در کاهش بروز لکنت و رفتارهای وابسته آن در جلسات درمانی و تعمیم روانی گفتار در محیط خارج از درمان در کوتاه ترین زمان و به صورت پایدار داشته ایم.
با استفاده از یکپارچه سازی حسی، تربیت شنیداری در حیطه صداهای گفتاری، از بین بردن بد شنوایی، افزایش مهارت های پردازشی شناختی، انجام تحریکات حسی – حرکتی و وستیبولار و اثرات بازی درمانی، اتاق تاریک و نوروفیدبک در درمان اختلالات یادگیری، نقایص شناختی، سکته مغزی، اوتیسم، کم توانی ذهنی تاثیرگذار بوده ایم.
ارزیابی و مشاوره رایگان اختلالات گفتاری – توانبخشی
روزهای زوج غیر تعطیل بین ساعت 19 الی 20
مرکزتوانبخشی گفتار توان گستر به آدرس: کرج، رجایی شهر، بلوار انقلاب، بین 13 و 14 نبش میدان اتحاد، ساختمان آراد، طبقه دوم
شماره تماس 02634405830-09121623463
www.siavashataee.com،www.loknatclinic.ir
www.kardarmanikaraj.ir